Techy Regie & Geluid bikkel

In deze workshop ervaren leerlingen hoe het is om regisseur te zijn. Technieken die de leerlingen gaan ontdekken zijn de videomixer en de soundmixer.

Opdracht regie & geluid

Bij de regie komt alle beelden en geluiden binnen. Deze leerlingen kiezen welke beelden er op welk moment te zien zijn en regelen het geluidsniveau.

Wat gaan de leerlingen doen?

De leerlingen gaan:

  • onderzoeken hoe de videomixer en PTZ camera werken;
  • oefenen met aanwijzingen geven aan de cameramensen;
  • oefenen voor de opnamen;
  • meedoen tijdens de opnamen.

Bij deze leerlingen komen alle beelden binnen op een videomixer. Dit zijn de beelden van de razende reporters, de radiografisch bestuurbare wagen en de camera bij de nieuwslezer(es). Op een groot scherm voor zich ziet een leerling alle beelden die binnenkomen. Deze leerlingen maken vervolgens de keuze met betrekking tot welk videobeeld nu te zien is tijdens de opnamen. Deze leerlingen geven de cameramensen commando’s zodat zij weten wanneer ze moeten beginnen met filmen.

Daarnaast zijn er eenvoudige bewerkingen mogelijk op de videomixer. Denk hierbij aan overgangen en een plaatje in een plaatje. Voorafgaand aan de opname ontdekken de leerlingen deze mogelijkheden en kunnen ze zelf beslissen of ze deze willen gebruiken.

Met de Pan Tilt Zoom camera kunnen deze leerlingen de nieuwlezer(es) goed in beeld brengen. Indien nodig kan deze camera geprogrammeerd worden zodat, tijdens de uitzending, snel een goede positie gekozen kan worden.

Naast onderzoeken en ervaren gaan de leerlingen ook samenwerken met hun klasgenootjes. Er moeten afspraken gemaakt worden tussen de regie, de cameramensen en de nieuwslezers. Vervolgens gaan we de uitzending een keertje oefenen. Via de portofoon geeft de leerling achter de videomixer aanwijzingen aan zijn of haar klasgenootjes. Na eventuele aanpassingen is het dan tijd om de opname te starten!

Benodigdheden

Vanuit de school zijn voor deze workshop geen benodigdheden nodig.

Benodigdheden aangeleverd door de Tech Xpress:

  • 1 videomixer plek in de Tech Xpress;
  • 1 PTZ plek in de Tech Xpress;
  • 1 portofoon;
  • lesmateriaal.

Wat is …

een videomixer? Een videomixer koppelt ingangen en uitgangen aan elkaar. Een ingang kan een camera zijn of een computer waarop een filmpje speelt. Een uitgang kan het internet zijn of een beamer. Met een videomixer kun je makkelijk wisselen tussen beelden. Daarnaast zijn er eenvoudige effectjes met de videomixer te maken zoals een hartvormige overgang van het ene beeld naar het andere beeld of een klein plaatje in een grotere video. Een videomixer wordt ook wel video switcher genoemd.

een PTZ? PTZ staat voor Pan Tilt Zoom. Dit is een camera die heen en weer kan bewegen (pan), op en neer kan bewegen (tilt) en kan inzoomen (zoom). Deze camera kan bijna 180 graden draaien waardoor er ook mee de Tech Xpress in gekeken kan worden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op de button te klikken, accepteert u deze cookies.   Zie onze disclaimer en privacy policy