088 200 15 25 sto@glr.nl

Regie en geluid

Deze leerlingen zijn de bazen van het verhaal. Zij zorgen ervoor dat het juiste beeld en geluid wordt getoond.

Bediening PTZ camera
Werkplek geluidtechnicus

Wat gaan de leerlingen doen?

Bij deze leerlingen komen alle beelden binnen op een videomixer en de geluiden op een geluidstafel. Dit is beeld en geluid van de razende reporters, de radiografisch bestuurbare wagen en de camera bij de nieuwslezer(es). Op een groot scherm voor zich ziet een leerling alle beelden die binnenkomen. Deze leerling maken vervolgens de keuze met betrekking tot welk videobeeld nu te zien is tijdens de opnamen. De leerling achter de geluidstafel volgt zodat beeld en geluid gelijk lopen. Een van deze leerlingen geeft de cameramensen commando’s zodat zij weten wanneer ze moeten beginnen met filmen.

Daarnaast zijn er eenvoudige bewerkingen mogelijk op de videomixer. Denk hierbij aan overgangen en een plaatje in een plaatje. Voorafgaand aan de opname ontdekken de leerlingen deze mogelijkheden en kunnen ze zelf beslissen of ze deze willen gebruiken.

Met de Pan Tilt Zoom camera kunnen deze leerlingen de nieuwlezer(es) goed in beeld brengen. Indien nodig kan deze camera geprogrammeerd worden zodat, tijdens de uitzending, snel een goede positie gekozen kan worden.

Naast onderzoeken en ervaren gaan de leerlingen ook samenwerken met hun klasgenootjes. Er moeten afspraken gemaakt worden tussen de regie, de cameramensen en de nieuwslezers. Vervolgens gaan we de uitzending een keertje oefenen. Via de portofoon geeft de leerling achter de videomixer aanwijzingen aan zijn of haar klasgenootjes. Na eventuele aanpassingen is het dan tijd om de opname te starten!

De leerlingen gaan:

  • onderzoeken hoe de videomixer en PTZ camera werken;
  • oefenen met aanwijzingen geven aan de cameramensen;
  • oefenen voor de opnamen;
  • leiding geven aan klasgenootjes tijdens de opnamen.

Benodigdheden

Vanuit de school zijn voor deze workshop geen benodigdheden nodig.
Benodigdheden aangeleverd door de Tech Xpress:

E

1 datavideo;

E

besturing voor de PTZ camera bij de reporters;

E

1 geluidmixer;

E

intercom;

E

lesmateriaal;

Wat is…

een videomixer? Een videomixer koppelt ingangen en uitgangen aan elkaar. Een ingang kan een camera zijn of een computer waarop een filmpje speelt. Een uitgang kan het internet zijn of een beamer. Met een videomixer kun je makkelijk wisselen tussen beelden. Daarnaast zijn er eenvoudige effectjes met de videomixer te maken zoals een hartvormige overgang van het ene beeld naar het andere beeld of een klein plaatje in een grotere video. Een videomixer wordt ook wel video switcher genoemd.

een PTZ? PTZ staat voor Pan Tilt Zoom. Dit is een camera die heen en weer kan bewegen (pan), op en neer kan bewegen (tilt) en kan inzoomen (zoom). Deze camera kan bijna 180 graden draaien waardoor er ook mee de Tech Xpress in gekeken kan worden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op de button te klikken, accepteert u deze cookies.   Zie onze disclaimer en privacy policy